9 mil og noen minutter sørover fra Oslo, ligger en liten bygd, akkurat stor nok til at den syns på kartet. Værbitt og standhaftig har den nå i mange år trosset fraflytting, sentraliseringspolitikk og svenskehandel. Når en bykar fra tid til annen kjører gjennom bygdas storgate lurer han på hvilke enkle vesener som orker å bo her ute, der ord som kaffe latte og 4G fortsatt er et fremmedord.

Det denne karen ikke vet er at i den stilleste grålysning, når solen strekker sine varme vinger utover de lange slettene, og varmer opp de uendelige jordlappene, vekker de stille tjernene til liv, og lyser opp de tetteste skogholt, finnes det faktisk ikke noe vakrere sted i hele verden.

Kanskje var det dette synet som møtte svenske Gustav da han for første gang kom til gården Lilleheier tidlig på 1900-tallet. Kanskje var dette grunnen til at arbeidsinnvandreren valgte å slå seg ned, på nettopp dette lille småbruket helt sør i Rakkestad.

Nå snart 100 år etter finner du fortsatt Gustav sine etterkommere på gården. Familien har holdt gårdsdriften gående med dyrehold, skogsdrift og jordbruk. Med arbeidsmoral og standhaftighet har gården blitt holdt i hevd og gitt familien mat på bord

Men i det siste har du kunnet høre noen rare lyder fra et av gårdens gamle skur. Nede i det røde skuret har man dag og natt hørt banking og saging. Ryktene har gått i bygda om at noe spesielt skjer på det gamle småbruket oppe i lia. Det viser seg at det gamle redskapsskuret er omgjort til snekkerverksted. Her blir det nå produsert nostalgiske hagemøbler, kasser, lykter og lysestaker m.m.

I den gamle stallen er det nå gårdsbutikk, som kalles krambua, og en koselig innredet kaffestue hvor det er lett å senke skuldrene og nyte en god kopp kaffe.

I hønsehytta er hønene byttet ut med utstillinger av ymse slag.

Gustavs etterkommere streber etter å gi sine kunder opplevelser og produkter av god kvalitet, til en grei pris, og driften er selvfølgelig fortsatt tuftet på sundt og godt bondevett.

Hvordan finne frem til Lilleheier Gård:

Se Kart.

Rune og Anita på Lilleheier Gård
Anita og Rune på Lilleheier Gård

For mange er det en drøm å kunne leve på et småbruk og samtidig drive næring. Like utenfor Degernes sentrum finner vi Anita og Rune som lever ut sin drøm på Lilleheier Gård. Her har de har satset mange arbeidstimer, og sakte men sikkert bygget seg opp en liten bedrift.

Rakkestad Næringsråd har omtalt Lilleheier Gård.