Tjuetredje luke

Julefreden

Nå er det lille juleaften og det er ikke lenge til vi lyser inn julefreden. Den gode stemningen som legger seg over hus og hytte etter at kirkeklokkene ringer og maten står på bordet. Julefreden er hygge, kos og blodig alvor her til lands. Norge er nemlig en av svært få land hvor å bryte julefreden fortsatt er ulovlig.  

Julefreden er i dag begrenset til julaften, første og andre juledag og består stort sett av et forbud mot larm og bråk. Selv om dette er strengere enn mange andre land var det betydelig strengere før. Til å begynne med ble julefreden lyst inn den tjueførste desember, men ble etter noen århundrer flyttet til julekvelden. Den varte til tjuende dag jul og det var ikke mye du hadde lov til å gjøre i denne perioden. Du skulle sitte og kose deg og tenke på Gud. Derfor skulle alt av arbeid være ferdig, og man skulle ikke bry andre med larm og bråk. Rettstvister måtte ligge til over jul og var du dum nok til å faktisk gjøre en forbrytelse under julefreden ble du straffet hardere enn ellers.

Julefreden skal gjelde for alle, både for oss som bor inne og dem som lever ute. Det var derfor vanlig å fôre dyra litt ekstra, julenek skulle henges ut til fuglene og det var generelt jaktforbud fra julefreden ble lyst. Dette jaktforbudet ble respektert i en sånn grad at folk til og med tok ned musefellene på julekvelden. Jaktforbudet er fortsatt gjeldende, men i dag er det bare fra juleaften til nyttår.   

Selv i krigstid har vi eksempler på at soldater respekterer julefreden. Det mest kjente tilfellet var i 1914 hvor flere av de stridende under første verdenskrig la ned våpnene i jula. Noen steder klatret de ut av skyttergravene på begge sider og utvekslet gaver med folkene på den andre siden. Noen spilte til og med fotballkamper mellom minefeltene!

Her på gården jobber vi med innspurten av julestria. Det meste er heldigvis klart, men det blir nok litt tid på kjøkkenet og så skal vi så klart pynte juletreet da. Så er det tid for «Kvelden før kvelden» og «Grevinnen og hovmesteren». Vi vil hvertfall ønske dere alle en god lille julaften og lykke til med innspurten!