Påskekjerringer

Østfolds påskehekser

I dag er det skjærtorsdag. Veiene er fulle av reisende som skal til Strømstad for handel og fest, men om dere løfter blikket kan dere kanskje se en annen form for reisende; en gammel kone med skaut som flyt på sopelimen sin, alltid med kaffekjelen og ofte med katten på slep. Skjærtorsdag er nemlig dagen hvor påskekjerringene tar sopelimene fatt og flyr til Bloksberg.

Påskekjerringer er hekser og som hekser flest samles de på heksesabbater på faste tider. Før i verden mente man at de hadde en heksesabbat på fjellet Bloksberg i Tyskland i påsken og at man måtte vokte seg for disse når de fløy sørover. Da kunne de nemlig ta med seg både folk og fe. Slemme barn og kyr var vanlige ofre for disse trollkjerringene. Barna ble plukket opp på sopelimene, mens heksene kunne sette seg bak frem på kyrene og fly dem baklengs gjennom luften. Dette var jo noe man helst ville unngå og det var tre enkle måter å beskytte seg på:

Man kunne tenne bål på tunet, for hekser fryktet ilden og da ville de ikke lande.

Man kunne tegne kors på dører og vinduer, for hekser fryktet korset.

Eller man kunne rett og slett dra frem geværet og skyte mot dem. Det likte de også dårlig så da pleide de å fly videre.

Påskekjerringene har sine røtter i Sverige hvor man også finner dem i form av små opptog av barn som kler seg ut som gamle koner og bytter hjemmelagde påskekort mot godteri. Verken tradisjonen med barna som kledde seg ut eller beskyttelsesritualene mot heksene har vært vanlige i Norge. Det er faktisk kun her i Østfold at påskekjerringene er kjent her til lands.

Her på gården er vi veldig glad i påskekjerringer. De er en fin Østfoldstradisjon som vi er glade for å kunne bringe videre. De pynter opp både melkerampe og vinduer og om en skulle komme flyvende hadde vi nok bare invitert henne inn og fylt opp kaffekjelen hennes.  

Ha en videre god påske alle sammen!