Sjette luke

Julenissen

Før i verden var den 6.desember kjent som nilsmesse. Dette var minnedagen om Hellige Nils, også kjent som St. Nikolas. Han var en biskop som levde for 1700 år siden og ble helgen etter sin død. Nikolas var en populær helgen som hadde mange kirker dedikert til seg. Kirkeruinen på Borgarsyssel i Sarpsborg var en slik kirke. Han var kjent som en svært gavmild mann, var barnas skytshelgen og sist, men ikke minst; Han var også inspirasjonskilden til julenissen.

På mange steder i verden var det vanlig at St. Nicolas, en hyggelig gammel mann med langt skjegg, kom på sin minnedag og ga gaver til snille barn. Det er ikke så vanskelig å se hvordan han inspirerte julenissekarakteren. Når Julenissen først dukker først opp på 1900-tallet er han en hyggelig gammel mann i røde klær og langt hvitt skjegg. Han er ikke lenger kledd som biskop, men har fått seg en fin rød frakk og nisselue. Han kommer så klart fortsatt med gaver til barna.

Navnet julenisse fikk han fordi han lignet litt på en annen kar vi hadde her i Norge fra før av, nemlig fjøsnissen. Fjøsnissen var jo også en skjeggete kar med røde klær og da gikk folk ut ifra at de måtte ha noe med hverandre å gjøre.

Selv om han er en relativ nykommer blant tradisjonene våre har julenissen markert seg som kanskje den viktigste julekarakteren. Han er høydepunktet for mange barns julekvelder, og de fleste av oss har ble gode minner enten som barn som mottar gaver eller som nisse som får gleden av å gi.