Sjette luke

Julenissen

Dagen i dag er faktisk dagen til minne om julenissen!

Julenissen har nemlig ikke alltid vært kjent som julenissen. Historien begynner med en fyr som het Nicolas. Nicolas var gresk og levde for 1700 år siden. Han var biskop og ble helgen etter sin død og 6.desember er hans minnedag. Den er ofte kalt Nilsmesse her hos oss siden Nils er den norske versjonen av Nicolas.

Nikolas var en populær helgen som hadde mange kirker dedikert til seg, blant annet det som nå er kirkeruinen på Borgarsyssel i Sarpsborg. Han var kjent som en svært gavmild mann og var skytshelgen for blant annet barn og skolelever.

På mange steder i verden var det vanlig at St. Nicolas kom og ga gaver til snille barn på sin minnedag. Det er ikke så vanskelig å se hvordan han inspirerte julenissekarakteren, men til å begynne med var han kledd som en biskop. Etter hvert mister Nicolas biskopklærne og i løpet av 1800-tallet får vi den hyggelige, gamle mannen i røde klær og langt hvitt skjegg vi kjenner i dag. Han er ikke lenger kledd som biskop, men har fått seg en fin rød frakk og nisselue. Han kommer så klart fortsatt med gaver til barna. En av grunnene til dette klesskiftet kan være at Nicolas ble populær som gavegiver blant protestanter og de bedriver ikke helgendyrkelse. Han mistet derfor sin katolske bakgrunn og ble en mer sekulær karakter.

Vi er ikke helt sikre på hvor ordet nisse kommer fra. Det er originalt dansk, og mange mener det er en variant av navnet Nils og henviser til helgenen som inspirerte karakteren.

Selv om han er en relativ nykommer blant tradisjonene våre har julenissen markert seg som kanskje den viktigste julekarakteren. Han er høydepunktet for mange barns julekvelder, og de fleste av oss har gode minner enten som barn som mottar gaver eller som nisse som får gleden av å gi.