Åttende luke

Julekort

Med unntak av banken, strømselskapet eller staten er det få som sender brev i våre dager. Det er likevel fortsatt en type brev som ikke ser ut til å forsvinne med det første; julekort! Julekort har vært en folkekjær tradisjon veldig lenge, men når startet vi egentlig å sende julekort? 

Det første ekte julekortet vi vet om er fra England og ble sendt i 1843. Her i Norge begynte vi først å lage egne julekort i 1883. Motivene som gikk igjen var fjøsnisser, julenek, vinterlandskap og illustrasjoner av festlige lag. Rundt 1900 tok trenden med å sende julekort ordentlig av, og utviklet seg fort til å bli en folkekjær tradisjon.  

Valget av motivene på julekort påvirket julefeiringen vår. Vi ser at tradisjoner som var avbildet ofte spredte seg og har blitt viktige aspekter ved julefeiringen. Juleneket var en tradisjon praktisert av bøndene. Med julekortene ble dette motivet sendt til alle hjem i både by og bygd. 

Noen motiver var kanskje vanskeligere å forstå seg på. Frosker var et populært julekortmotiv. Det var også insekter, reker og hummere. Som dere sikkert har fått med dere er ikke disse å finne i noen særlig stor grad lenger.  Noe vi derimot finner mye av på moderne julekort er en gruppe som fikk økt popularitet på grunn av julekortene: Fjøsnissene. Nissene er en svært gammel del av folketroen. Tradisjonen med «grøt til nissen» til jul fantes allerede, men nissen var en kar bøndene forholdt seg til hele året. Han var ikke noen julefigur før han ble tegnet på de første julekortene i 1883.

Her på gården har vi mange flotte gamle julekort. Folk satte pris på de fargerike og vakre motivene og hyggelige hilsenene, og det var ikke uvanlig å ta vare på dem og legge dem inn i album. Uansett om du sender julekortene dine i posten, på mail eller deler julehilsener via sosiale medier er det fortsatt en levende tradisjon som skaper juleglede.