Åttende luke

Julekaker

Hva ville jula vært uten julekaker. Amerikanerne har sine Christmas cookies, britene sin Christmas cake og her i Norge har vi våre 7 slag. Det er lett å tenke at tradisjonsmat betyr at noe er veldig gammelt, men dette stemmer ikke alltid. Julekaker er faktisk en tradisjon som i stor grad oppstod først på 1800-tallet. 

Folk hadde så klart kaker før det også, men ikke de kakene vi vanligvis forbinder med jula. Stekeovnen ble ikke vanlig i norske hjem før langt ut på 1800-tallet og uten stekeovn er det vanskelig å lage sandkaker eller gøttekæller.

Selv om de krever en stekeovn for å tilberedes har pepperkaker har en lengre historie som julekake. Dronning Elisabeth den 1. av England skal på 1500-tallet visstnok ha gitt pepperkakemenn til sine diplomater. Vi vet at rikfolket lagde pepperkaker i Norge på 1600-tallet. Litt senere var det noen tyske bakere som lot seg inspirere av den nyutgitte eventyrsamlingen til Brødrene Grimm og eventyret om Hans og Grete. Dem begynte å lage hus av pepperkakedeig og solgte disse rundt juletider.  

Men dette var som dere sikkert skjønner kun for de rike. Vanlige folk hadde som sagt ikke stekeovn og de lagde kaker på takke eller i jern. Lefser og goro er eksempler på slike kaker. Bakejern var ofte dekorert med religiøse symboler, og derfor er det ikke utenkelig at goro ble spist rundt juletider før 1800-tallet også.

Dem smultstekte kakene, som smultring og fattigmann, stekes i fettet fra svineinnvoller. Smultstekte kaker er også en ganske ny tradisjon og dukker opp på 1800-tallet. Grunnen til dette var at utbredt svinehold ikke var veldig vanlig før da og tilgangen på smult litt laber. Navnet «Fattigmann» er faktisk en gammal vits. Den inneholder både fløte, cognac og smult. Dette er jo veldig dyre ingredienser som faktiske fattigfolk ikke kunne meske seg med.  

Uansett hvilke sju, åtte, ni eller tre slag dere har hjemme og hvor enn nye eller gamle oppskriftene er håper jeg dere nyter både smaken og bakingen!