Syvende luke

Julegaver

Julegaver er for mange høydepunktet på julekvelden. Som barn er det nok å åpne gavene man har fått som er det store, men for hvert år som går gleder man seg gjerne mer over å se venner og kjente åpne gaver du har lagd eller kjøpt til dem. Det er uansett en viktig tradisjon.

Folk har gitt gaver under store høytider i lang tid og jula var intet unntak. Konger og jarler ga gaver til sine venner og allierte ved hoffet fra så langt tilbake som middelalderen. På 1600-tallet var det vanlig for husbonden på storgårdene å gi gaver til familien og til tjenestefolket. Tradisjonen med at alle kjøpte gaver til hverandre til jul er dog en nokså ny tradisjon. Det startet vi med på 1800-tallet.

Det var det rike borgerskapet som startet tradisjonen med å kjøpe gaver. Disse gavene ble da som nå delt ut etter julemiddagen. Vanlige folk skulle ikke være noe dårligere enn fintfolket, så når de fikk med seg at rikingene ga gaver til barna sine spredte denne skikken spredte seg til resten av befolkninga også. Folk flest hadde ikke muligheten til å kjøpe dyre leker slik som borgerskapet gjorde, men gaver ble det nå likevel. Barna til bønder og industriarbeidere fikk oftest hjemmelagde gaver og stort sett av den myke varianten i lang tid. Disse gavene ble ikke pakket inn og lagt under juletreet. Papir var dyrt og å bruke penger på noe som bare skal rives av gaven og hives var nok tullete for folkene på 1800-tallet. Istedenfor ble de hengt på treet hvor barna kunne hente dem etter julemiddagen. Det var først på 1900-tallet at folk begynte å pakke inn gavene og legge dem under treet. Dette var delvis fordi papir ble billigere og delvis fordi glasskuler og lignende pynt hadde blitt så vanlig på juletrærne at det ikke var plass til å henge opp gaver lenger. Så da ble de plassert under istedenfor.    

Tiden har på mange måter forandret seg siden de første julegavene ble gitt på 1800-tallet, men heldigvis er en ting konstant; gleden av å gi gaver til andre. Det har blitt mer og mer populært å lage julegaver til venner og kjente de siste årene, noe vi her på gården synes er fint. Uansett om du strikker en genser, koker karameller er det kjærligheten som går inn i en gave som teller.