Tolvte luke

Lussi langnatt

Når nettene blir lange og kulda setter inn kommer tussene og trollene krypende ut av skogene. Dette mente de i alle fall før i verden. Jo dypere vintermørket ble jo mer nærgående ble de. Det er jo naturlig at den lengste natta var den med mest aktivitet fra tusser, troll og andre mørkemakter. Før i tiden mente man at den lengste natten var natt til 13. desember og den kalte de Lussi langnatt.

På Lussi langnatt skjedde det mye rart. Dyra begynte blant annet å snakke med hverandre. Når gårdsfolket ga seg for kvelden ville dyra diskutere alt av rykter og sladder de hadde hørt av folket gjennom året. Dette var noe folk visste, men aldri hørte selv. For dyra begynte ikke å snakke før etter mørkets frembrudd og da var det best for folk og være innendørs.

Det var fordi denne natten var Lussireia ute å fartet. Rei er et gammelt ord for farende følge, og dette følget var en skummel gjeng. Lussireia var et opptog av vetter, spøkelser, tusser og troll som reiste fra gård til gård og lagde bråk. Grunnen til at folk holdt seg inne var at lussireia kunne finne på å kidnappe folk dersom dem var utenomhus når de kom ridende over tunet. Lederen for dette opptoget var en vette som het Lussi. Ho var ei skummel trollkjæring med blekt ansikt og store øyne som hun brukte til å se inn gjennom vinduene til folk i nattemørket.

Lussi og følget hennes var nemlig ikke bare ute etter å lage bråk. De var svært opptatt av juletradisjoner og var egentlig ute for å sørge for at folk var godt i gang med juleforberedelsene sine. Julevasken skulle være gjort, spinningen skulle være ferdig, baksten skulle være godt i gang og juleølet skulle være godt på veg. For å være helt sikker på at ølet og baksten var godkjent tok Lussi seg inn i husene til folk og smakte på både juleøl og bakst. Ho tok seg inn ved å hoppe opp på taket og klatre ned gjennom pipa. Om du hadde gjort som du skulle ble det med det, men om du hang bakpå med arbeidet ble Lussi og følget sinte og trampet over taket ditt, rotet til huset og var det ordentlig ille reiv ho ned toppen av pipa di på vegen ut.

Lussi og følget hennes har ikke blitt sett på mange, mange år. Kan det være at færre folk har piper ho kan hoppe ned i, eller at vettehæren ble skremt vekk av alt det elektriske julelyset? Kanskje var det en annen skapning som skremte henne vekk. En kvinne som kom vandrende til Norden med en lysekrone på hodet, omtrent samtidig som når Lussi forsvant…