Høstforedrag og eftasvæl

Tema: Slaktemåneden og bygdetradisjoner
Sted: Lilleheier gård
Sandbekkveien 255, 1892 Degernes
Tid: Lørdag 6. november kl.19.00
Pris foredrag: 50 kr
Pris eftasvæltallerken: 230 kr (inkludert kaffe og dessert)

Slaktemåneden og bygdetradisjoner
Tenk deg en råkald novembermorgen, lenge før sola har tenkt på å stå opp. Ute på tunet står bryggerpanna og durer med trekken helt oppe, slik at den sender ut et magisk lys i nattemørket. Knivene er satt opp etter alle kunstens regler, slaktemaska ligger klar, og alle er oppe og i gang med dagen. Alvoret ligger som et teppe over det hele og demper alle lyder.
Før i tiden ble dyrene slaktet hjemme av gårdens egne folk, eller av en bygdeslakter. Slaktinga var fra gammelt av nærmest som en offerhandling, noe dramatisk med islett av noe mystisk. Selv en rolig og sindig bonde kunne virke nervøs denne dagen.

Lørdag den 6. november vil vi på Lilleheier gård markere slaktemåneden og de gamle bygdeslakterne. Vi inviterer derfor til foredrag med Torgeir Haglund Norli og slakter Olav Arnar Bø. Torgeir skal snakke om de lokale bygdeslakterne her i Østfold mens Olav skal fortelle oss mer om hvordan bygdeslakt fungerer i dag.  

Olav driver det økologiske slakteriet Vikja i Vik i Sogn og har lang erfaring med gamle mattradisjoner. Han er en dreven formidler og historieforteller, og her blir det nok både alvor og latter!

Etter foredraget vil det bli mulig å få servert eftasvæltallerken med pålegg man laget fra julegrisen. Det blir fire påleggslag, brød, dessert og kaffe. Denne dagen vil det også bli mulig å kjøpe øl eller vin til maten.
Krambua og kaffestua åpner en halvtime før foredraget starter

Påmelding til Anita tlf. 47853977 eller anita@lilleheiergard.no. Gi beskjed om du ønsker matservering eller bare foredr