Thomasmesse
På primstaven er tjueførste desember ofte markert med en øltønne. Dagen er på folkemunne kjent som Thomas fulltønne eller Thomas brygger, men het egentlig thomasmesse. Thomasmesse var en katolsk helligdag, og var til minne om apostelen Thomas. Han var mest kjent som misjonær og det er ingen historier som knytter han til ølbrygging. Så hvordan endte han opp som Thomas Brygger?
Fra det vi kan lese i bibelen virker det som Jesu følgesvenner foretrakk vin, men nå var thomasmessen lagt til den 21.desember og det er tiden juleølet er ferdig brygget. Så da var det ikke så viktig at Thomas egentlig ikke hadde noe med ølbrygging å gjøre; nå var minnedagen hans på bryggerdagen og da fikk han bare bli Thomas Brygger.
Brygging av juleøl er en tradisjon som er eldre enn kristendommen her til lands. Til å begynne med brygget folket her i nord til den hedenske jolefeiringen hvor de drakk til de hedenske gudene, men når kristendommen ble innført kunne man ikke det lenger. Man sluttet åpenbart ikke å brygge øl, men man drakk det til Jesus og Jomfru Marias ære istedenfor.
Bryggingen av ølet var svært viktig. Til langt ut i middelalderen var det faktisk lovpålagt å brygge øl til jul. Straffene varierte, men i verste fall konfiskerte kirken og kongen både gård og grunn. Det var ikke hva som helst som skulle brygges heller. Ølet skulle også være sterkt, for ellers satt Fanden seg i det. Du vil jo ikke ha Fanden i ølet ditt, når du skal drikke til Jesus og Jomfru Maria.
Det var også vanlig at folk reiste rundt i romjula for å besøke venner og kjente og da ble husets juleøl prøvesmakt av alle gjester. Det var så klart viktig at folk var fornøyd når de kom på besøk, så kvaliteten på ølet måtte møte til forventingene.
Ølbryggingen i norske hjem fortsatte til 1900-tallet. Da kom avholdsbevegelsen og ølloven av 1912. Denne gjorde det ulovlig å brygge eget øl og loven ble faktisk ikke fjernet før 1999. Vi kan nok likevel gå ut ifra at noe ølbrygging fortsatt ble praktisert rundt om. Det er også i denne tiden de forskjellige julebrusene og den svenske Julmusten kommer på markedet. Disse skulle være et alkoholfritt alternativ til øl.
Selv om hjemmebrygging ikke er like utbredt som det en gang var, har småbryggeriene hatt en sterk tilbakekomst de siste årene og forskjellige typer juleøl florerer på markedet. Det er veldig fint at bryggerhåndverket kommer tilbake, men det er kanskje like greit at ølet ikke holder den plassen det en gang hadde. Fokuset har gått mer på samvær og hygge. Uansett om du tar en øl til maten eller holder deg helt og holdent til julebrus håper vi julefreden snart senker seg hos dere alle.