Tredje luke

Advent

Advent er en koselig tid; adventskalendere med godteri, julekalendere på tv-en og familien som samles og tenner lys på søndagene. Advent er en gammel tradisjon, men har ikke alltid vært tiden for kos og hygge slik vi kjenner den. Faktisk så startet den som det motsatte.

Advent er en forkortelse for adventus Domini og betyr «Herrens komme». Jula var først og fremst en hellig tid, så advent var tiden for å bli rense sin ånd før høytiden. Dette gjorde man gjennom faste, så man kunne ikke spise kjøtt, ikke drikke alkohol og helst skulle man avstå fra det meste som var hyggelig. Sjømat var ikke ansett som kjøtt, noe som er grunnen til at lute- og rakfisk er blitt såpass vanlig advents- og julemat. Dyr som levde i vann var også ansett som fisk, noe som førte til at bever også var vanlig adventsmat i lang tid. 

Vi ga oss med faste i adventstiden etter reformasjonen, men advent ble fortsatt markert i Nord-Europa. Det var likevell en periode preget av arbeid heller en førjulskos. Hus, klær og folk skulle vaskes, brød og kaker skulle bakes og julemat gjøres klar.

Adventsstaken som de fleste forbinder med adventstiden fikk vi av en prest i Tyskland på 1800-tallet og var egentlig en grankrans med fire store hvite lys og 24 små røde. Barna kunne da tenne et lys hver dag, som en slags adventskalender. De lilla lysene vi bruker stammer fra den katolske kirken hvor lilla er fargen for bot og faste. I Norge beholdt vi lilla som adventsfarge, men det har blitt en del variasjon på adventslysene også her de siste årene.     

Etter man gikk ned til 4 lys på adventsstaken fikk vi adventskalenderen som vi kjenner den. Først var disse 24 luker med bilder eller korte historier. Trykte adventskalendere kom ikke til Norge før på 1940-tallet, hvor bilder av fjøsnisser var spesielt populære motiver bak lukene. De rikere familiene lagde også egne kalendere med små gaver eller sjokolade som er blitt så vanlige i dag. Julekalendere på tv er et såpass nytt konsept at de fleste kanskje husker at det startet. Den første på norsk tv var så klart Skomakergata og den kom i 1979.

Her på gården er adventstiden en tid for både hygge og for arbeid. Juleforberedelsene holder oss opptatt med baking, vasking og matlaging. Uansett hvor opptatt vi er tennes det lys på adventsstaken på søndagene. I kveld tenner vi to og tar en pust i bakken før vi fortsetter med julestria, og det håper vi dere tar dere tid til også.