Fjerde luke

Barbromesse

Sidend de tosifrede minusgradene ikke ser ut til å forsvinne er det godt med ordentlige ullklær. Før i verden sto de fleste gårdsbruk for produksjon av egne klær for å holde varmen og materialene de brukte var stort sett ull fra egne sauer. Det var på vinteren arbeidet med å produsere og vedlikeholde klær ble utført, og var nok fordi det var først da det var tid til sånt. Dagen i dag er faktisk en viktig dag for produksjonen av klær. I dag er det nemlig Barbrosmesse.

Fra gammelt av var den 4. desember dagen for spinning av garn til juleklær.
På primstaven er den markert med en rokk, en «B», et sverd eller et kors med to ringer. Rokken og «B» gir mening, men hva har sverd eller kors med spinning av garn å gjøre?

Dette henger sammen med at primstaven har sine røtter i den katolske middelalderen. Mange av helligdagene våre er katolske merkedager for helgener. Barbro, eller St. Barbara som ho egentlig heter, var en av disse. Korset med to sirkler og sverdet er symboler knyttet til henne, og 4. desember var hennes minnedag. Hun var skytshelgen for skyttere og fyrverkerimakere, så spinning av garn har lite med henne å gjøre.

At spinningen av garn er blitt knyttet til hennes dag henger nok sammen med at slike arbeidsoppgaver ofte ble lagt til viktige merkedager. Da ble det lettere å holde styr på når oppgavene skulle gjøres hvert år. Det kan være derfor at disse dagene ble hengende igjen i folkebevistheten lenge etter at helgendyrkelsen var avviklet. 

Det er vel ikke så mange av oss som spinner eget garn lenger, men strikking og annet håndarbeid er fortsatt populære sysler. Dersom du sitter og strikker på en jule- eller adventsgave akkurat i kveld så kan du tenke på at dette har mange sittet og gjort før deg i flere hundre år tilbake i tid.