Fjortende luke

Stjernegutter

I dag er de kanskje mest kjent som Lucias hjelpere, men de hvitkledde guttene med spisse hatter og stjernestaver har en lang historie som selvstendig juletradisjon. Stjerneguttene kan faktisk spores langt tilbake i tid og knyttes til selveste julestjernen.

Før stjerneguttene ble Lucias hjelpere var de en tradisjon knyttet til romjulen. I både Norge og Sverige  vandret grupper med unge menn og gutter fra hus til hus på kvelden 6. januar, også kjent som helligetrekongersdag. De var ikledd hvite klær, spisse hatter og bar med seg en stor stjerne på en lang stav. Når de kom til et hus sang de ut: 

“Dersom de står opp og tenner lys for den lyseende stjerna kommer allt godt i fjøs og hus”

Hvis folket kom ut og ga stjerneguttene mat, og helst lite juleøl og kanskje en dram, sang de sanger for dem og reiste videre. Hvis folket ikke kom ut derimot ropte stjerneguttene ut:

“Dersom de ikke står opp og tenner lus den lysende stjerna kaller vi dere for kærsensmus”

Og det var stor skam i å bli kalt en kærsensmus. 

Det var ikke tilfeldig at stjerneguttene gikk rundt på helligetrekongersdag. De hellige tre kongene dagen referer til er nemlig ingen ringere enn de tre vise menn som kom med gaver til jesusbarnet. De var egentlig ikke konger, men prester og stjernetydere og de fulgte som kjent julestjernen for å finne stallen. Det er disse tre stjernetyderne og julestjernen som var inspirasjonen bak stjerneguttene.     

Vi er ikke helt sikre på når tradisjonen med å gå som stjernegutt på helligetrekongersdag forsvant. Allerede på 1930-tallet var det gamle folk i Halden som sa at dem husker denne tradisjonen, men at det var lenge siden noen hadde gått som stjernegutter. Det er omtrent samtidig som de blir en del av Luciatoget. I den svenske visesangen “Himlen hänger stjärnsvart” fra 1902 beskriver de barn som går fra hus til hus med stjernelys, men kaller dem “lusse-knekter”.  

Ingen av oss på gården er gamle nok til å huske stjerneguttene på trehelligekongersdag, men flere av oss har vært ikledd den hvite kjortelen og spisse hatten i Luciatog opp gjennom årene. Vi synes uansett det er fint når tradisjoner kan formes til nye roller, slik at de overlever og kan nytes av nye generasjoner.