Syttende luke

De dødes julefeiring

Å tenne lys på gravene er en viktig del av julekvelden for mange. Det er en fin måte å dele julekvelden med de som ikke lenger er blant oss. Jula er jo en tid for familie, så da er det naturlig å involvere hele familien. Både de som lever og de som har gått videre. Dette mente hvertfall de som var her før oss, så vi har mange tradisjoner som involverer de døde i julefeiringen.  

Før i verden var det allment kjent at på julaften kom de døde tilbake til hjemmene sine for å feire jul med familien. Det var viktig å få de avdøde til å føle seg hjemme så mange familier «sov i halmen» på denne kvelden. Da la de halm utover gulvet og hele familien la seg til å sove i denne. Da var jo sengene ledig sånn at «gjestene» kunne bruke dem. 

Gjengangerne skulle så klart få noe å ete når de først var på besøk. Julemiddagen tok oftest form av et koldtbord med litt diverse god mat. Dette sto ute hele julen sånn at alle kunne å å ta seg, både de levende og de døde. Når man spiste julegrøten samlet familien seg rundt bordet og da dekket man også på til de avdøde gjestene og satt frem stoler til dem. 

De avdøde prestene kom også tilbake på julekvelden. Arbeidsmoralen på disse er det ikke noe å si på for de brukte natten på å holde julemesse for de andre skrømtene. De dødes gudstjeneste ble holdt i kirken, men fant sted på natten etter at de levende har lagt seg. Vi har mange historier om en levende sjel som klarer å rote seg inn i kirken når de døde har julegudstjeneste. Denne personen blir oftest advart av en bekjent i den døde menigheten som forteller dem at de må komme seg ut fort som fy. Det går stort sett fint med den levende, men det er ofte en nervepirrende flukt fra kirken med en sint horde av skrømt som jakter på dem.

For oss er skrømt og gjenferd noe skummelt og ubehagelig. Dette var nok ikke slik de som var her før oss så dem. De døde kunne kanskje bli litt grinete hvis du avbrøt julegudstjenesten deres, men ellers var de ganske vennlige. De avdøde som kommer tilbake er nok ment som et hyggelig fenomen. I en tid hvor døden var mye nærmere enn den er i dag var det nok godt å tenke at familiemedlemer som ikke lenger er blandt oss som kommer hjem for å feire jul. Uansett hvordan dere velger å minnes de som ikke lenger er blandt oss håper vi dere får en god adventstid videre og gode minner fra både denne og tidligere julekvelder.