Andre luke

Julekort

Med unntak av banken, strømselskapet eller staten er det få som sender brev i våre dager. Det er dog en tid på året hvor dette forandrer seg og det er nå i desember. Advent og jul er jo tiden for julekort! Julekort har vært en folkekjær tradisjon veldig lenge, men når startet vi egentlig å sende julekort? 

Det første ekte julekortet vi vet om er fra England og ble sendt i 1843, men her i Norge begynte vi først å lage egne julekort i 1883. Motivene som gikk igjen her i Norge var fjøsnisser, julenek, vinterlandskap og illustrasjoner av festlige lag. Det tok en god stund før trenden tok virkelig av, men innen 1900 var julekorttradisjonen svært vanlig også i Norge.

Motivene produsentene valgte å ha på julekort påvirket faktisk julefeiringen vår frem til i dag! Tradisjoner som ble avbildet spredte seg ofte til nye deler av landet og har blitt viktige aspekter ved julefeiringen. Juleneket var originalt en tradisjon praktisert av bøndene, men med julekortene ble dette motivet sendt til alle hjem i både by og bygd. Nå er jo julenek noe som praktiseres i like stor grad i byer og bygder som på gårder. 

Det er noen motiver som kanskje er litt vanskeligere å forstå seg på for oss i dag. Frosker var et populært julekortmotiv på de tidlige julekortene. Det var også insekter, reker og hummere. Som dere sikkert har fått med dere er ikke disse å finne i noen særlig stor grad lenger.  

Noe vi derimot finner mye av på moderne julekort er en gruppe som fikk økt popularitet på grunn av julekortene: Fjøsnissene. Nissene er en svært gammel del av folketroen. Tradisjonen med «grøt til nissen» til jul fantes allerede, men nissen var en kar bøndene forholdt seg til hele året. Han var ikke noen julefigur før han ble tegnet på de første julekortene i 1883.

Her på gården har vi mange flotte julekort fra gammelt av. Disse har vi tatt vare på fordi vi liker å se tilbake på de vakre motivene og gode hilsenene folk har sendt hverandre opp gjennom. Heldigvis ser det ikke ut til at julekorttradisjonen forsvinner med det første. I dag har vi jo også så mange måter å sende julekort på at skikken forhåpentligvis har flere århundrer foran seg med vakre illustrasjoner og gode hilsener.

Så uansett om du sender julekortene dine i posten, på mail eller deler julehilsener via sosiale medier blir du en del av over hundre år gammel tradisjon for spredning av juleglede.