Andre luke

Vekster i Julen

Kornet i julenekene er ikke de eneste plantene vi forbinder med julen. Julestjerner og juleroser i vinduet og så klart de vintergrønne vekstene, med mørke grønne blader nåler i kontrast mot røde silkebånd og bær er like viktige i mange hjem. Granbar, kristtorn og misteltein er gjengangere i mange juledekorasjoner, og dette er planter som har vært tilknyttet jula lenge. 

Vintergrønne vekster har vært med julefeiringen vår lengst. Disse vekstene har en viktig rolle i folketroen og har nok vært med oss mye lenger enn vi har kilder på. Granbar og einer har begge blitt brukt som pynt i form av girlandere, vinterdekke over bedd og åkre, og her i Østfold har vi historier om at de ble brukt til å strø over gulvet når julevasken var gjort. Dette var nok for å spre godlukt og julestemning i heimen.

Vi har så klart også juleblomstene, men dette er en nyere tradisjon; de dukket først opp på begynnelsen av forrige århundre. I dag tenker vi først å fremst på julestjernen som den store juleblomsten, men den er faktisk en relativ nykommer. Til å begynne med var det svibler, alpefioler og begonia som var blomstene folk forbandt med jula. Julestjernen og julerosen kom ikke før langt ut på 1900-tallet, men når de først kom utkonkurrerte de alt annet.     

Her på gården er vi selvforsynt med granbar og vi har til og med en busk med kristtorn som trives godt Begge vekster brukes derfor flittig i dekorasjonen. Pene tuster i julenekene og en fin matte med granbar til trappa. Granbaret blir også dekke på gårdens mange bedd og tar vare på blomsterbeda våre gjennom vinteren.